2009 december

Spanyolországból felkérést kaptam egy angol nyelvű könyv fejezetének megírására amely a jól differenciált pajzsmirigy rákok kezelésével foglalkozik. Fejezetemben a neves nemzetközi szerkesztők a pajzsmirigy sebészetben alkalmazott, alkalmazható minimálisan invazív sebészi technikák bemutatását adták feladatul.

2009 október

A Magyar Sebész Társaság Sebészeti Endoszkópos szekciója 2009 októberében rendezte XIII. Kongresszusát Szegeden. A nagysikerű rendezvényen üléselnökként, felkért előadóként mint kerekasztal résztvevője vettem részt. A kerekasztal a hazai vonatkozásban számos vitát kiváltó, érvet ellenérvet felsorakoztató kérdéssel a laparoszkópia helyzetével foglalkozott az egynapos sebészetben.

2009 június

A Magyar Sebész Társaság XXII. Kísérletes Sebészeti Kongresszusán, melyet 2009 júniusában Szegeden rendeztek üléselnökként szerepelhettem.

2009 április

Ugyancsak 2009 áprilisában előadást tarthattam a "Határterületi Mikroinvazív Beavatkozások"- címmel Tihanyban megrendezett fórumon, amelynek egyik fő témája a NOTES ( a természetes testnyílásokon át végzett sebészet) eddigi eredményeinek ismertetése, kritikai értékelése volt.
A SAGES oktatással foglalkozó munkabizottsága SAGES Top 21 címmel oktatási céllal video-bemutatókat gyűjtött össze, melyek különböző laparoszkópos műtéti beavatkozásokat kívánnak az érdeklődő szakemberekkel, rezidensekkel, kezdő sebészekkel megismertetni. A legjobb 21-be a szövődményes fekélybetegség laparoszkópos kezeléséről két videofilmem került beválogatásra.
A SAGES 2009 áprilisában Phonixben, Arizona államban rendezett kongresszusán postert mutattam be. A presentáció témája azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy milyen megterhelést jelent a sebész számára a minimálisan invazív ( a beteg szempontjából egyértelműen előnyös), endoszkópos műtéti technika alkalmazása. A presentáció felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg alkalmazott kézi eszközök illetve berendezések többsége ergonómiai szempontból gyakran nem szerencsés, ami hosszabb műtétek esetén a műtétet végző sebész megterhelését, fittségét előnytelenül befolyásolhatja. Az új berendezések eszközök tervezésekor ezt a tényezőt is szem előtt szükséges tartani.

2009 március

2009 márciusában az FLS ( Fundamentals of Laparoscopic Surgery) az amerikai gastrointestinalis és endoszkópos sebész társaság (SAGES) által kidolgozott laparoscopos technikát oktató eljárás első magyarországi bemutatkozására került sor Berettyóújfaluban a Gróg Tisza István Kórházban az intézmény orvosai lelkes szervező munkájának köszönhetően. Az oktatási programról rövid ismertetésben számoltam be a Magyar Sebészet folyóiratban.

2008 december

2008 decemberében meghívást és előadásra felkérést kaptam az Indiai Sebész Társaság 68. Kongresszusára (ASICON-2008), melyet Ludhianában rendeztek.

2008.09.02-06.

11th WCES- World Congress of Endoscopic Surgery - Yokohama Japan 2008 szeptember 2-6.között rendezték az endoscopos sebészek 11. Világkongresszusukat Yokohamában, Japánban. A rendezvény házigazdái az ázsiai endoscopos és laparoscopos sebészek társasága (ELSA- Endoscopic and Laparoscopic Surgeons of Asia) illetve a japán endoscopos sebész társaság (JSES- Japan Society for Endoscopic Surgery) voltak. A rendkívül magas színvonalú rendezvényen élénk érdeklődéssel kísért előadást tartottam a laparoscopos varrástechnika oktatásának hazai tapasztalatairól.

2008.07.03-04.

1st International Hands-on Course for NOTES 2008 július 3-4-én részt vettem az első nemzetközi (Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery, 1st International Hands-on Course) NOTES technikával- azaz a természetes testnyílásokon keresztül végzett, műtéti heget nem, vagy alig észrevehetőt okozó sebészi beavatkozások - foglalkozó gyakorlati kurzuson, amelyet Athénban rendeztek. Az amerikai és európai szakértők áttekintést adtak az új módszer jelenlegi helyzetéről, a megoldásra váró problémákról, és elemezték az eddigi biztató klinikai tapasztalatokat.

2008.03.17.

Kedves látogató! Üdvözlöm frissen indított honlapomon, melyen esettanulmányokon keresztül megismerheti szolgáltatásaimat. Kellemes időtöltést kivánok.

2008.03.10.

Az Amerikai Gastrointestinalis és Endoscopos Sebész Társaság (SAGES) ez évben Philadelphiában rendezi Kongresszusát április 9-12-én. A rendezvényen egy, az endoscopos sebészet oktatásának témájával foglalkozó posterrel veszek részt. A munka a bíráló bizottság véleménye alapján a társaság nemzetközi tagjainak számára alapított egyik díját nyerte el.

2008.03.01.

A Magyar NOTES Munkacsoport 2008 március 29-én rendezi első konferenciáját Budapesten. A munkacsoport célja a "metszés nélküli" sebészeti technikák lehetőségeinek kutatása. A rendezvényen felkért előadóként veszek részt.

 

Dr. Gál István orvosi diplomáját és általános sebészeti szakképesítését a Debreceni Egyetemen szerezte, ahol sebész szakorvosként közel két évtizedig dolgozott. Elméleti és gyakorlati szaktudását Ausztria, Franciaország, Németország, Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok vezető sebészeti intézeteiben eltöltött tanulmányútjai során bővítette és tökéletesítette.

Jelenleg a Debreceni Egyetem egyetemi magántanára, a Magyar Sebész Társaság Sebészeti Endoscopos Szekciójának elnöke. Fő szakterületén a sebészeten belül a minimálisan invazív sebészeti technikák hazai bevezetésének egyik úttörője és intenzív alkalmazója.

Több ezer elvégzett pajzsmirigy mûtét gyakorlati tapasztalatai tették lehetővé számára az endoscopos technika alkalmazását e speciális területen is. Alapvető célja, a beteg számára a minimális megterhelést, minimális mûtét utáni fájdalmat, rövid kórházi tartózkodási időt és a gyors rehabilitációt jelentő eljárások hozzáférhetővé tétele.